zondag 20 november 2011

Betalen

Iets wat we allemaal minder graag doen maar toch moet gebeuren : betalen, en dan vooral op tijd betalen, wordt in deze tijd voor iedereen een steeds groter probleem. Of beter gezien we maken er steeds een groter probleem van.
Gisteren werd bekend dat de gemiddelde betalingstermijn van facturen al over de 44 dagen ligt en dat multinationals hun betalingscondities gaan oprekken naar meer dan 100 dagen. Op deze manier komen steeds meer bedrijven in financiele problemen en moeten in feite voor andere ondernemingen "bankje"gaan spelen...want daar komt het toch op neer. Ik ontvang al de goederen of diensten, gebruik ze wel maar betaal ze nog niet. De leverancier moet alles met zijn eigen of geleend geld voorfinancieren (of betaald ook zijn leveranciers te laat), hetgeen weer in de kostprijs verrekend moet worden en het produkt wordt automatisch duurder . Dit systeem is er de laatste jaren gewoon in geslopen en is in feite gewoon belachelijk.
Als je naar de kroeg of supermarkt gaat moet er meteen afgerekend worden voor de drankjes en levensmiddelen en zo moeten we het ook weer bij alle andere produkten gaan invoeren.
Op het moment dat je bijvoorbeeld een Wala entreemat krijgt geleverd reken je hem meteen af (je hebt die mat immers al), er hoeft geen apparte crediteurenadministratie gevoerd te worden, er hoeven geen herinneringstelefoontjes gepleegd, geen aanmaningen verstuurd en geen incasso's opgestart. Kortom boter bij de vis....en als wij dat dan weer richting onze leveranciers en medewerkers doen wordt het een heel stuk makkelijker en vooral leuker...voor iedereen....want financiele problemen zijn voor niemand goed. Dus back to basic oftewel handje contantje maar het kan ook met een mobiele pinautomaat (iets veiliger).
Zo sprak op deze zondagochtend topeconoom prof. dr. Dik Deur, docent aan de Wala universiteit voor vloeren, matten en antislipmaterialen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten